Visst är det härligt när man börjat gilla smaken av raw sweets och faktiskt utan problem nöjer sig med det. Men vad innebär det egentligen och hur nyttigt är det?? Här kommer en kortfattad förklaring om raw food och socker.
Raw food är en kost baserad på frukter, bär, örter, grönsaker, frön, rotfrukter, groddar, svamp, nötter, rötter, superfoods, alger och kallpressade oljor. Råvarorna är obehandlade, ekologiska och max upphettade till 42 grader för att bevara maximalt med näring. Det är också levande föda som innebär att man groddar, fermenterar och aktiverar tex frön och nötter som då maxar sitt näringsinnehåll.
När man bakar "raw" kan man söta med allt från torkad frukt som dadlar, kokossocker, kokosnektar, lucuma, carob, björksocker, agave, rissirap, yaconsirap etc och en del använder honung. Vissa av dessa har dock upphettats till högre än 42 grader vid utvinning och är egentligen inte helt "raw". Det gäller att prova sig fram vilken typ av sötning man gillar och mår bäst av.
Istället för smör och grädde används kokosfett, avokado, kakaofett, nötsmör, kallpressad olja och istället för vetemjöl används nötmjöl, kokosmjöl, frömjöl etc, och istället för mjölk tex mandel-, kokos- och hampadryck.
Raw sweets innehåller alltså mycket bra fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter, pro- och prebiotika och fibrer jämfört med tradtionella bakverk gjorda på vitt mjöl, vitt socker och fett från mejerier. Detta gör att man blir snabbare nöjd på en mindre mängd och mätt längre än om man äter traditionella bakverk.
Raw sweets är alltså en "nyttigare" variant av sötsaker men fortfarande med mycket energi och relativt höga sockerahalter som påverkar blodsockret. Och de har fortfarande ett relativt högt glykemiskt index.
(Glykemoskt index (GI) är ett mått på effekten av det du ätit på blodsockervärdet. Ju högre GI, desto högre blodsockerpåverkan, desto mer insulin utsöndras. Enkelt sagt är att vitt bröd har ett GI på 100, vitt socker på ca 85-90, ett päron ca 50 och en rå morot ca 23. Råvaror med ett GI lägre än 50 räknas som lågt GI.
Socker (sackaros) består av ärglukos och fruktos. Frukt består av olika mängder sackaros, glukos och fruktos.
Glukos finns i stärkelserik föda som potatis, ris och bröd. Cellerna tar upp glukos från blodet som bryter ner sockret genom glykolysen och blir sen till energi. När vi inte behöver energi lagras glukosen som glykogen. Muskelceller lagrar glykogen för eget bruk. Levern lagrar glykogen som används av resten av kroppen. När vi behöver mer energi släpper levern ut glykogen som socker i blodet. Omsättningen av glukos regleras automatiskt i kroppen.
Fruktos, däremot, tas i stort sett bara upp aktivt av leverceller och fungerar dåligt som energikälla för muskelceller. Dessutom bryts fruktos ner oavsett om vi behöver energi eller inte, den "missar" alltså kroppens reglering av glykolysen.
Insulinet är ett hormon, som kommer från bukspottskörteln och bildas i de Langerhanska öarna, och signalerar att energi måste lagras i kroppen. Insulinet hjälper glukosetatt nå cellerna och stimulerar även muskeluppbyggnad. )
Jag personligen mår bäst av att söta mina raw sweets med dadlar trots högt GI, så det är viktigt att känna efter vad som funkar för en själv. Lite kortfattad fakta om de sötningar jag helst använder:
Honung:
En kvalitativ honung är tillverkad av nektar från honungsbinas insamling. Köp svensk eko och inte någon billigare variant som kan innnehålla tillsatt vitt socker.
Innehåll per 100 gr: 83 gr socker, antioxidanter, Zink, Kalium, Vitamin B2, 3, 6 och vitamin c. Den är fermenterad och innehåller mjölksyrebakterier som gör att den verkar probiotisk. GI mellanhögt, ca 55-70.
Kokossocker:
Kommer från kokosblomsnektar, den är mindre söt än socker, och har lite kolaliknande smak.
Innehåll per 100 gr: ca 87 gr socker, antioxidanter, zink, krom, fosfor, kalium, kalcium, järn, och flera olika typer av B-vitaminer. Har även en prebiotisk effekt. GI lågt c 35-40.
Yaconsirap:
Kommer från en rot som växer i Anderna.
Innehåller per 100 gr: 24 gr socker (!) samt antioxidanter, kalium, innehåller ca 30 gr kostfibrer och har därmed en prebiotisk effekt som främjar immunförsvaret och matsmältningen. GI lågt.
Dadlar:
Färska dadlar är en liten avlång frukt som växer i palmer.
Innehåller: 56 gr socker, samt kalium, vitamin b3 och b6, fibrer och antioxidanter. GI högt någonstans mellan 80-100 är den info jag hittar.
Så summan av kardemumman är: det är bra att undvika vitt raffinerat socker, då det inte innehåller någon näring och har högt GI, lagras som fett i levern och gör oss sura. När vi är sura i kroppen skapas inflammationer som leder till sjukdomar.
Så visst är det bra att byta ut det vita sockret mot tex någon av de ovanstående sötningar men ät fortfarande med måtta. Vill man bli fri från ett sockerberoende gäller det att sluta med all typ av sötning.
Färsk frukt, bär och grönsaker har en naturlig sötma och relativt lågt GI. Äter du den i sin naturliga form med fibrer och vätska bevarade och i lagom mängd, så är det det bästa alternativet.
Så njut av det du äter, ät lagom och rör på dig för en hälsosam livsstil i balans:) För recept sök på min blogg, det finns massor av goda varianter och ät i lagom mängd;)