Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2024-04-30

Nya blå zoner att hålla koll på och tips för att främja friskt åldrande!

Finns det verkligen bara fem blå zoner?

Sedan vi släppte vi boken Den Goda Maten. Medelhavets smaker, livsstil och hemligheten bakom friskt åldrande, där vi beskriver det vi kallar den hemliga blå zonen Cilento, har vi fått många frågor om hur många blå zoner det egentligen finns världen över. Svaret är helt enkelt att vi inte vet exakt.

De fem kända och officiella blå zonerna Sardinien, Italien, Ikaria, Grekland, Okinawa, Japan, Nicoya, Costa Rica och Loma Linda, Californien, utnämndes i början av 2000-talet. De hela började på Sardinien av forskarna Gianni Pez, Italienare och belgaren Michel Poulain, som ringade in olika platser i världen, där man kunde identifiera att medellivslängden och antal friska var längre än genomsnittet, med en blå bic-penna. Därefter, runt 2004 reste journalisten Dan Buettner från National Geographic tillsammans med bland annat representanter från The National Institute on Aging världen runt för att bekräfta detta. Han benämnde de fem platserna med namnet Blue Zones, vilket kom från forskarna som ringat in zonerna med en blå penna, och tog sedan patent på namnet i USA och EU. Därefter har inga fler platser fått benämningen men det finns dock flertalet platser i världen där man ser liknande förutsättningar och likheter.

Cilento är en sådan plats och mer om den kan du läsa i vår bok.

En annan verkar vara Balearerna, den spanska ö-gruppen i Medelhavet. I en pågående studie som leds av Dr. Marta González-Freire och TRIAL-gruppen antyds att så kan vara fallet. År 2022 hade bara Mallorca 255 st 100-åringar. Ovanligt nog hade huvudstaden Palma, tätt följt av Inka, fler 100-åringar än på landsbygden. Studien testar den kognitiva och fysiska förmågan, blodprov för att analysera de genetiska faktorerna samt djupintervjuer om kost och livsstil. Resultaten tros kunna ge ytterligare bevis för livsstilens betydelse för ett långt liv.

Livslängden ökar överlag stadigt, även om det skiljer sig mellan olika delar av världen, tack vare framsteg inom medicin, levnadsstandard och kunskap, men målet är också att hålla sig frisk så långt upp i åldern som möjligt. Intresset för Longevity (“Longevity is defined as the capability to survive past the average age of death”. De Benedictis and Franceschi), är enormt och forskare, hälsoprofiler och privatpersoner gör allt för att förstå förstå hur vi kan öka livslängden och livskvaliteten. Som alltid finns det extrema falanger som är beredda att göra vad som helst för att förlänga livet. Men frågan är var gränsen går där man tummar på livskvaliteten i jakten på flera år i livet?

Att "dö ung så sent som möjligt" (Ashley Montagu) är ett av mina favoritcitat när det kommer till inställning till hur vi ska leva våra liv utan att bli extrema eller hamna i hälsohets. De sker stora framsteg inom forskningen, bland annat på stamceller och AI för att genskjuta hur vi kan leva längre, men när det kommer till vad vi själva kan göra här och nu är det främst att hitta en fungerande livsstil:

Tips på en hållbara livsstilsval:

KOST: mestadels växtbaserat, lagom mycket, fiberrikt och med många färger

ÅTERHÄMTNING: fungerande sömn 6-8 h/natt, optimera andetaget, ta pauser och minska risken för långvarig stress

MOTION: Rör dig dagligen, så ofta som möjlig och i bra variation av styrka, balans, rörlighet och kondition

RELATIONER: Omge dig med vänner, familj och människor som finns där för dig "no matter what"

UTMANINGAR: Sluta överkonsumera, lär dig nya saker, hitta ditt syfte och gör dig behövd.

Övriga tips: sluta röka, drick inte för mycket alkohol, sluta med ultraprocessad mat och undvik långvarig ensamhet.

Vill du veta mer om detta?

Läs vår bok: Läs mer

Boka en föreläsning: Boka

Ring: 070 4616145

FOTO: MIRA WICKMAN

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs