Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2022-05-06

Varför är det viktigt att flossa tänderna?

Jag ville vet mer om tandflossning och ställde frågan till Agneta och Ulf som jag lärt känna på resan Åldrandets gåta. De har jobbat som privattandläkare sen mitten70-talet och idag jobbar dom med ett hälsoprogram som heter HealthPointe.

1. Berätta lite om att flossa tänderna överlag, varför är det så viktigt, hur ofta och vilka är de bästa redskapen?

Eftersom plaque tar 48 timmar att fästa på tänderna så räcker det att göra en noggrann rengöring 1 gång/dygn och då lämpligen på kvällen. Under natten har man ju mindre salivproduktion och då är det bra att det är rent. Flossning behövs när man inte med tandborstning kommer in mellan tänderna. Som barn har man ju ett tandkött som går upp till kontaktpunkter mellan tänderna så där finns inget område att flossa. Men när det börjar bli ett mellanrum mellan tandens kontaktpunkt och tandköttet är det dags att börja. Får plaque ligga kvar där kan det både orsaka karies och tandköttsfickor.

Redskapen beror på hur stort mellanrummet är mellan tand och tandkött. I början får man bara ner en tandtråd, men ju större området blir desto mer får du hitta andra redskap. Din tandläkare kan visa olika mellanrumsborstar, tandstickor etc. Här har det utvecklats många bra redskap senaste åren så att alla kan hitta det som passar just dem.

Ska man göra det före eller efter tandborstning, eller även mellan måltider?

Jag tycker det är bäst att först borsta noggrant och sen flossa. Man kan ibland behöva gå över med borste efteråt om det kommit ut en massa skräp vid flossningen. Att borsta mellan måltider är överdrivet om det inte är så att man har stora mellanrum där det fastnar mat.

2. Jag har läst att flossa tänderna kan skydda vår hjärnhälsa, berätta hur kommer det sig?

Om plaque får ligga kvar blir det inflammationer i tandköttet. Det gäller ju stora ytor i munhålan och bakterierna kommer lätt in i blodbanorna och idag har man sett att de kan fastna på hjärtklaffarna. Hjärnhälsan finns det, så vitt vi vet, inga studier att luta dig mot.

3. Vad är det sämsta vi kan göra för våra tandhälsa när det kommer till det vi äter och hur vi äter?

Det viktiga med måltider för våra tänder är att äta regelbundet och inget mellan målen. När man äter försuras saliven och den tar liten stund att bli normal igen. Sur saliv påverkar tandemaljen och ökar kariesrisken. Alltså, låt munnen vila mellan målen. Naturligtvis påverkar sött, kladdigt negativt. En kost med detta ökar plaque och bakteriebildningen.

Ju mer lagningar, kronor och andra ersättningar vi har på våra tänder, desto mer ställen för plaque att samlas i skarvar och ojämnheter. Det bästa är ju att slippa restaurationer pga karies så god munhygien som barn och inget småätande, läskdrickande är ju det bästa.

4. Är det något mer du vill tillägga som kan hjälpa vår munhälsa?

Man ska också tänka på att ha fluor i tandkrämen då det har en skyddande effekt. Eltandborste, typ Sonicare, har visat sig mer effektiv än en vanlig tandborste. Sonicare är en tandborste som jobbar med ultraljud.

Ulf
Agneta

Stort tack Agneta och Ulf och lycka till med HealthPoint!

”HealthPointe är ett livsstilsprogram som fokuserar på kosten och vardagsmotion och att skapa en bättre hälsa långsiktigt. Under 42 dagar samarbetar man dagligen med en coach och får lära sig hur en näringsriktig måltid ser ut. Deltagare har uppnått positiva effekter på sin vikt, sitt blodtryck, sin energi och det har varit stabilt under lång tid efter.”

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs