Sötpotatisnudlar

Magiskt god och mättande. Dessutom tar nudlarna upp smakerna på ett helt annat sätt än andra nudlar. Glutenfritt och Veganskt. Det går givetvis bra att addera valfritt protein.

Ingredienser Dressing

(Gör denna först så den hinner svalna och smakerna hinner sätta sig)

  • 2 msk sesamfrön
  • 4-6 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 3/4 dl soja
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk sesamolja
  • juicen från 1 citron
  • finhackad röd chili, valfri mängd beroende på vilken styrka du vill ha.
  • 1 msk honung.

Gör så här:

  • Rosta sesamfröna i en torr mellanhet stekpanna tills gyllenbruna, häll upp på en tallrik och låt svalna.
  • Ta samma panna och häll i 1 dl olivolja och 2 msk sesamolja, värm tills mellanhet
  • Lägg i den finhackade vitlöken och chilin och låt puttra i ca 10 minuter
  • Blanda 1 dl soja, 1 dl olivolja, juicen från 1 citron, 1 msk honung rör om.
  • Blanda sedan ner de rostade sesamfrön och den avsvalnade vitlökschilioljan.
  • Rör runt.

Ingredienser nudlar (2 portioner):

  • 200 gr sötpotatisnudlar (kan givetvis ersättas av andra nudlar)
  • 1 morot, svarvad eller strimlad
  • 1 Pok choi, strimlad
  • 1 stor näve hackad grönkål
  • 1 bit fänkål strimlad
  • 1 bit ingefära, finhackad
  • Broccoli, bryt av ca 4 buketter
  • Blomkål, bryt av ca 4 buketter
  • 2 st finchackade charlottenlökar
  • Koriander

Gör så här:

  • Hacka, strimla och förbered all grönsaker.
  • Koka upp rikligt med vatten
  • Lägg i två buntar med nudlar (200 gr) koka i 6 minuter.
  • Lägg alla grönsakerna i ett durkslag och häll nudlar och allt vatten över dem så att de blancheras.
  • Lägg tillbaka allt i kastrullen kvar och rör om, låt vila någon minut med lock.
  • Blanda dressingen väl och rör ner lite i taget, tills du tycker att det räcker.
  • Ställ resten av  dressingen i kylskåp där den håller i ca 1 vecka.
  • Häll upp i djupa tallrikar och toppa med koriander.

Rätten kan också ätas helt kall och då hälls dressingen i vid servering.

Vill du veta mer om sötpotatis, läs HÄR.