Ingredienser ca 4-6 personer

Recept 4-6 portioner:

  • 2-3 auberginer beroende på storleken. 
  • 2 finhackade scharlottenlökar
  • 4 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 burkar konserverade körsbärstomater
  • 1 pkt färska körsbärstomater
  • i kruka basilika
  • 3 dl riven parmesan
  • 2 mozzarellaostar a 125 gr. 
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk msk honung
  • salt och peppa
  • Olivolja
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • Salladsblad av ruccola spenat och isberg
  • ⅓ fänkål
  • ½ gurka
  • rostade valnötter
  • dijonsenap

Gör så här:

    • Ta fram auberginen, ta bort roten och skär i långa ½-centimetertjocka skivor. Lägg på ett fat och strö salt lite över, vänd om så båda sidor får salt.
    • Ta ut parmesanen från kylen så den blir rumstempererad.
    • Finhacka lök och vitlök,
    • Hetta upp olivolja och fräs löken i mellanhög värme tills mjuka
    • Salta och peppra
    • Häll i en 1 msk vitvinsvinäger och 1 msk tomatpuré
    • Droppa i en 1 tsk msk honung.
    • Häll på de konserverade körsbärstomaterna och krossade tomaterna
    • Lägg i buljongen och späd i ca 1 dl vatten, rör runt
    • Lägg i de färska tomaterna
    • Låt stå och puttra i minst 30 minuter.
    • Riv parmesanen, finhacka mozzarellan
    • Sätt ugnen på 200 grader
    • Torka av auberginen lägg den på en plåt med bakplåtspapper och ringla lite olivolja.  In i ugnen i 15 min. 
    • Finhacka bladen från basilikan (spara några blad) och lägg ner  i såsen
    • Smörj botten på en ugnsfast form med lite olivolja.
    • Varva aubergineskivor, tomatsås, mozzarella, parmesan, avsluta med parmesan högst upp och toppa med några hela basilikablad
    • Lägg i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader.
    • Servera med en grönsallad på ruccola, spenat och isberg, finhackad fänkål, gurka och några rostade valnötter. Balsamicodressing. 
    • Balsamico: 4 dl olivolja, 1,5 dl Balsamvinäger, 1 msk dijon, flingsalt ca 2 nypor, mixas sakta med stavmixern,

 

 

 

nyttig mat recept