Indisk Antiinflammatorisk gryta

(V) Vegan, (G) Glutenfritt

Det här receptet är inspirerat av Curlyfoods.

För ca 6 personer:

Ingredienser:

  • 1 gul lök
  • 1 färsk chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 cm ingefära
  • 2-3 sötpotatisar (beroende på strl)
  • 1,5-2 burkar kokosmjölk
  • 1/2 blomkål
  • 2 bifftomater
  • 1 burk kiärtor
  • 1 citron- juicen
  • 2 dl grönsaksbuljong (buljongpulver och vatten)
  • 1,5 – 2 msk indiska torra kryddor: Blanda 1 msk vardera: spiskummin, ingefära, koriander, 1 tsk gurkmeja och lite kajenpeppar, rör runt och blanda ner angivet mått i grytan.
  • Rapsolja eller koksoolja
  • Havssalt
  • Fullkornsris, svart ris eller quinoa.

Aprikoschutney:

  • 18 torkade och blötlagda aprikoser
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • 2 dadlar
  • Lite vatten
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 kruka persilja

Gör så här:

Aprikoschutney:

  • Blötlägg aprikoserna och dadlar, gärna i minst 2 timmarna.
  • Finhacka aprikoser, dadlarna, tomaterna, lök och persilja.
  • Blanda i en skål.
  • Häll i olja, vinäger och lite vatten, rör runt, salta lite och ställ i kylskål.

Grytan:

  • Rengör alla grönsaker och skala det som behövs.
  • Finhacka lök, chili, vitlök och ingefära och fräs i oljan på mellanvärme
  • Skär sötpotatis i större bitar och lägg ner i grytan.
  • Tillsätt den Indiska kryddblandningen.
  • Tillsätt 1 burk kokosmjölk
  • Koka riset enligt förpackningen.
  • Koka upp vatten och blanda med buljongpuver, häll i grytan och låt sjuda i ca 10 minuter.
  • Häll av vattnet från kikärtorna och blnada ner tillsammans med de hackade tomaterna och blomkålsblommorna, låt småputtra några minuter.
  • Pressa i juicen från den halva citronen, strö i lite havssalt.
  • Rör runt ordentligt, smaka av och känn på konsistensen, häll på mer kokosmjölk tills den är lagom krämig och kanske lite mer Indisk krydda.
  • Servera med ris och chutney.