Chokladbollar

Flera recept på chokladbollar med olika smaker, alla är ”raw”, veganska och glutenfria.

(V) veganskt, (G) glutenfritt

Traditionella chokladbollar

Ingredienser

  • 3 dl havregryn eller bovetegryn
  • 15 st urkärnade färska dadlar
  • 2 msk rå kokosolja
  • 2 msk kakao, gärna rå och eko
  • 2 nypor flingsalt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kallt kaffe
  • Riven kokos att rulla i.

Gör så här:

  1. Lägg havregrynen i en matberedare och mixa tills nästan smuligt
  2. Lägg i dadlarna och mixa tills dom är i små små bitar
  3. Lägg i kokosolja och kakao, mixa tills allt är blandat
  4. Lägg i vaniljpulver, salt, kaffe, mixa tills smetigt.
  5. Rulla i valfri storlek i kokos
  6. Ställ in i kylen.
  7. Ta ut några minuter före servering.

Cashewbollar

Ingredienser

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 msk raw kakao
  • 1 slät msk raw kokosolja
  • 1 nypa havssalt
  • 6-8 urkärnade dadlar (helst färska)
  • 1/2 dl krossade cahswenötter att rulla i.

Gör så här:

  • Mixa cashewnötterna i en matberedare tills smuliga
  • Ta upp ca 1/2 dl och lägg i en djup tallrik till rullningen.
  • Häll i övriga ingredienser och mixa tills slät
  • Rulla smeten i traditionell chokladbollsstorlek.
  • Häll upp en djup tallrik krossade nötterna
  • Rulla bollarna i nötkrossen.
  • Lägg på ett fat och ställ i kylskåp före servering.

Raw snickers boll

Ingredienser

  • 2 dl mandlar
  • 2 dl cashewnötter
  • 4-5 msk rå kakao
  • ca 18-20 urkärnade dadlar
  • 6 msk jordnötssmör
  • 3 msk kokosolja
  • Några nypor havssalt.
  • 1 dl Krossade salta jordnötter att rulla i.

Gör så här:

  1. Mixa nötterna smuliga i en matberedare
  2. Häll resten av alla torra ingredienser
  3. Mixa ner dadlarna
  4. Mixa i kokosoljan
  5. Och sist imed jordnötssmöret, mixa tills ordentligt blandat.
  6. Rulla bollarna i krossade jordnötter.
  7. In i kylskåpet.

Kardemummabollar

Ingredienser

  • 4 dl mandlar
  • 2 msk kokosolja
  • 12 färska urkärnade dadlar (helst medjool)
  • Välj en av följande smaksättningar, idag bakade jag med kardemumma.
  • 1 tsk kardemumma
  • 1,5 msk raw kakao (jag använder denna som är mild och rund i smaken, rå kakao)
  • 2 msk Kokosflingor (Jag har denna kokos)

Gör så här:

  • Mixa mandlarna tills smuliga med lite crunch kvar
  • Lägg i de urkärnade dadlarna, mixa
  • Lägg i de torra ingredienserna men spara 1 tsk kardemumma till rullningen, mixa kort
  • Addera kokosolja och mixa tills smetig.
  • Rulla bollarna i kokosflingor med karedemumma
  • In i kylskåpet

Chokladbollar_snacks