Broccoli Winter Soup

(G) glutenfri, (V) vegansk, (M) mejerifri

Ingredienser 4 portioner

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 cm skalad ingefära
  • 250 gr fryst broccoli (eller 1 huvud)
  • 8 skogschampinjoner
  • 3 msk kokosolja eller tex rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1-2 msk honung eller Agave
  • 1 citron
  • 1 lemongrass
  • Chiliflakes, salt, peppar, curry
  • Koriander
  • vatten

Gör så här:

  1. Skiva i vitlöken, riv ingefäran och finhacka löken, skiva svampen.
  2. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull tills het, lägg i vitlöken, ingefäran och löken, fräs tills gyllenbruna.
  3. Tillsätt kryddorna; chiliflakes, salt, peppar, curry efter egen smak, Lägg ner 1 citrongräs uppdelad i 3 bitar (tas bort vid servering).
  4. Häll på kokosmjölken.
  5. Späd med lite kokt vatten, ca 1-2 dl.
  6. Låt koka upp och sedan sjuda i ca 15 minuter, smaka av och tillsätt mer kryddor vid behov.
  7. Lägg i broccolin (tinad och avrunnen) och den skivade svampen ca 2-3 minuter före servering.
  8. Pressa i citron och honung och rör om.
  9. Ta bort citrongräset och dekorera med koriander.

12544762_10208380881701701_2023652247_o

Foto: Frida Bengtsson