Lax Ceviche – Healthy Sliders, perfekta till sommardrinken.

Den här förätten, eller tilltugget, har jag bjudit på ett otaligt antal gånger och den går alltid hem! Den är lätt att göra och dressingen håller flera dagar i kylskåp om du får något över.

Jag brukar använda Salmalax, men det går lika bra med räkor, pilgrimsmusslor eller tofu om du vill ha den vegansk!

Ingredienser ca 10 st

  • 1/2 tärnad mango eller 1/2 pkt tinad mango
  • 1 tärnad avokado eller 1/2 pkt tinad avokado
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 4 tunnt skivade rädisor
  • 4 tärnade körsbärstomater
  • 500 gram tinad lax eller Salmalax (går att byta ut mot pilgrimsmusslor, tofu eller räkor).
  • 1 kruka koriander
  • 2 gem (hjärt) salladshuvud
  • 1 tsk sesamfrön

Dressing:

  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tamarisoja
  • juicen från 1 citron
  • juicen från ½ pressad lime (spara andra halvan till dekoration)
  • ½ hackad chili – utan frön
  • 2 cm riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  • Blanda dressingen och smaka av om du vill ha mer chili.
  • Tärna den råa laxen och blanda med en del av dressingen, det får inte blir för rinnigt men så att det marineras.
  • Tärna avokado, mango och tomater.
  • Skiva lök och rädisor tunt.
  • Klipp och grovhacka koriandern, spara några blad till dekoration.
  • Blanda ner resten av ingredienserna i laxen och rör om försiktigt, häll på mer dressing tills allt är täckt men utan att bli för rinnigt.
  • Skölj och plocka bladen från gemsalladen, torka lätt och lägg dom på ett fat.
  • Skeda upp på salladsbladen och toppa med några droppar lime och dekorera med resten av koriander och sprinkla lite sesamfrön. Eller servera som på bilden nedan, i olika skålar så får gästen själv lägga upp.
  • Kan vila i kylskåp en stund före servering.

Laxceviche; här får gästerna lägga upp själv.

 

www.charlottef.se. Insta och FB; @charlottef.se