Grillad tonfisk med sesamfrön och chilimajonäs – recept.

Den här rätten är en av mina favoriter men jag gör den sällan själv eftersom jag tycker den är så svår att få till. Men hur glad blev jag då inte när vi, väl ute på landet, möts av min spanska svåger som bjuder på grillad tonfisk till förrätt.

Bra start på ledigheten;)

Näringmässigt bidrar själva tonfisken mest med proteiner, men tillsammans med sesamfröna och den hemmagjorda majonäsen får vi oss bra fetter, viktiga vitaminer och mineraler.

Färsk tonfisk ska dock inte ätas för ofta då den innehåller kvicksilver, men någon gång då och då är inte farligt. Läs mer om det här.

Jag lär mig allra bäst att laga mat genom att se andra göra det, så nu studerade jag honom noga. Och så svårt var det verkligen inte man måste bara vara lite noga med att hålla tiden. Det är också vikitgt att ha rumstemp på tonfisk och ägget för majonäsen.

Recept Tonfisk med chilimajonäs, förrätt 4 personer:

Tonfisk:

  • 2 bitar färsk tonfisk à ca 250 gr styck. rumstempererad
  • Sesamfrön
  • 1 msk Soja
  • 1 msk mild olivolja.

Gör så här:

  • Ta ut tonfisken minst en timme för tillagning.
  • Häll olivolja och soja i en djup tallrik så att det täcker botten.
  • Häll på sesamfrön på en annan tallrik så att det täcker.
  • Lägg tonfisken först i oljan/sojan vänd den några ggr, sen i sesamfröna så att det verkligen täcker hela fisken.
  • Se till att allt annat är förberett eftersom den här är godast att äta á la minute.
  • Hetta upp stekpannan med en skvätt olivolja (eller grilla), stek/grilla tonfisken två minuter på varje sida, vänd bara en gång. Lägg den sedan på en skärbräda.
  • Vänta någon minut skär sedan upp tunna skivor.
  • Serveras med citron, soja och chilimajonäs.

 

Chilimajonäs (görs före tonfisken):

  • 2 dl rapsolja eller mild olivolja
  • ett rumstempererat ägg
  • 1 tsk salt
  • juicen från 1/2 citron
  • 1 tsk chiliflakes eller sambal oelek

Lägg allt utom oljan i en bunke. Använd elvisp, börja mixa samtidigt som du häller på oljan långsamt. fortsätt mixa tills krämig, smaka av och krydda mer om det behövs.

Smaklig måltid!

Vänd rumstemperad tonfisk i olja och soja

Vänd den sedan i sesamfrön

Stek eller grilla 2 minuter på varje sida i het stekpanna eller på grillen.

Lägg på en skärbräda, skär upp.