• catering
  • cleaneating
  • eatclean
  • glutenfree
  • healthylifestyle
  • meatfree
  • nowhitesugar

Hur gick det egentligen på min första catering?

IMG_9861

Det tar verkligen på krafterna att rodda mat för 15 personer och förbereda en föreläsning samtidigt – men det var det värt. Om dock något mör idag….En lärdom är att välja enklare och mindre tidskrävande recept….

Men nästan allt gick tillslut enligt plan igår. Det blev klart i tid och maten smakade gott. In i bilen med allt sedan in med allt i deras kök, duka fram, dekorera, grilla det sista i ugnen, koppla upp mig mot nätverket och stora skärmen – strul – som alltid! Fick nöja mig med min lilla datorskärm…Gästerna kommer… Tur att värdinnan var både snäll, hjälpsam och förstående.

Föreläsningen gick mycket bra, jag var rätt nervös eftersom det var ett gäng läkare och med tidigare erfarenhet av att bli kraftigt ifrågasatt av en läkare som tyckte att det jag förespråkade var humbug, var nervositet helt befogad.

Anyway, det gick jättebra, frågorna var många men även så de godkännande nickningarna som man hela tiden letar efter när man håller en föreläsning.

Summan av kardemumman; allt  gick bra, dom tyckte mycket om maten och även om jag hade beräknat lite för lite varmrätt var dom i slutändan glada och nöjda! Här kommer några recept från i går.

Förrätt (snittar) Fler recept kommer senare.

DSC01100

Parmesanrostad zucchini

Ingredienser för ca 30 sticks.

  • 2 stora eller 4 mindre zucchinis
  • ½ cup finriven parmesan
  • 1/2 tsk vardera av torkad timjan, basilika, oregano och persillade (persilja och vitlökspulver).
  • Salt och svartpeppar
  • 3 msk olivolja

DSC01086

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dela zucchinin på mitten i 2 delar och sedan varje halva i 8-delssstavar.
  • Blanda den rivna parmesanen med alla kryddor i en skål.
  • Lägg zucchini i en plastpåse och häll i oljan.
  • Gnid in oljan ordentligt i zucchini så att alla bitar är oljiga
  • Häll sedan ner kryddblandningen, spara lite.
  • Skaka påsen tills alla bitar är täckta och häll dem på en plåt med bakplåtspapper, rada upp zucchinisarna. Fyll med mer kryddor på dem som behöver.
  • In i ugnen i ca 15 minuter.
  • Grilla sedan i 4-5 minuter tills gyllenbruna.
  • Låt svalna lite om de ska ätas med fingrarna.

Varmrätt (recept på tillbehör kommer senare)

DSC01099

  • Rödbetsbiffar med getost – 6 personer

    Ingredienser:

    • 8-10 rödbetor beroende på storlek.
    • 2 rödlökar
    • 2 ägg
    • 1 msk färsk citronjuice.
    • 400 gr getost
    • 1 dl pinjenötter
    • Flytande honung
    • Salt, peppar.

DSC01102

  • Gör så här:
    • Rosta pinjenötterna i en ren panna med lite havssalt tills gyllenbruna.
    • Skala och skölj rödbetorna
    • Riv dem i en matberedare, men spara 2 och riv för hand.
    • Finhacka löken.
    • Blanda rödbetorna med ägg, lök, salt, peppar, smaka av.
    • Forma till biffar – kan göras med 2 slevar, eller i handen- dom kommer vara lösa men får håller formen när dom steks.
    • Sätt ungen på 200 grader grill.
    • Lägg 1/3 var av smör, olivolja och neutral kokosolja i stekpanna så att hela botten täcks när det smälter.
    • När fetterna börjar tystna lägg ner biffarna en efter en, stek på en och samma sida tills du ser att stekytan börjar smyga sig upp på sidorna, då vänder du biffarna och steker på andra sidan tills stekytan täcker hela biffen,
    • Lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper.
    • Skär getosten i 1 cm tjocka skivor lägg en skiva på varje biff (justera så att du får ut tillräckligt många getostskivor efter antal biffar du har fått ut).
    • Droppa honung ovanpå getosten.
    • In i ugnen tills getosten börja blir gyllenbruna och rinna ner över kanterna.
    • strö sedan några pinjenötter på varje biff, servera.
Bara pinjenötterna som saknas.

Bara pinjenötterna som saknas.

Efterrätt:

Raw chokladbit.

Ingerdienser:

  • 4, 5 dl blandade nötter (valnöt, cashew och mandel).
  • 2 msk honung
  • 1,5 dl rå kakao
  • 1,5 msk kokosolja
  • 6 urkärnade dadlar.
  • 1 nypa salt.

Mixa nötterna grovt, häll sedan i det andra ingredienserna och mixa.

Plasta in en fyrkantig form och tryck ut degen slät. In i kylen.

Fyllning:

Samma som Raw chocolate caramel Cake se recept

  • Smeta på toppingen och in i kylskåp tills allt har stelnat.
  • Dra loss kaka med hjälp av plasten.
  • Pudra rå kakao över och skär bort ev fula kanter.
  • Skär i fyrkanter och lägg på ett serveringsfat, dekorera med tex myntablad eller färska bär.
  • förvara i kylskåp tills servering.

DSC01111