Food Yoga Lifestyle När det medvetna valet blir det självklara

Som yogalärare, livsstilskonsult, föreläsare och författare erbjuder jag flera tjänster för ditt välmående

Publicerad 2023-09-12

Nystart och hållbara mål - 12 tips på hur du lyckas!

Många sätter nya mål inom träning och hälsa under semestern. Det är toppen eftersom man under ledigheten hinner reflektera över hur man vill att ens liv ska se ut. Men när man väl är tillbaka i vardagen, eller ekorrhjulet som många kallar det, är det lätt att snabbt kastas tillbaka till gamla vanor och mönster och de något romantiserade målen om hur ens liv ska levas och vilka mål man satt glöms ofta alldeles för snabbt bort.

Tips på hur du kan fullfölja och nå dina mål inom välbefinnande, kost och hälsa på ett enkelt och hållbart sätt.

  • Fundera på vad du vill, varför och vad som är rimligt. Vilken typ av träning/motion, återhämtning och kost du gillar och vad du har för utrymme i kalendern för att det ska vara genomförbart.
  • Utgå alltid från din egen situation, dina förutsättningar och var just din hälsoresa startar. Vi är alla olika och målen likaså, jämför dig aldrig med andra men låt dig gärna inspireras, anpassa efter ditt liv, din fysik, den kost du också tycker om och vilken typ av återhämtning som passar dig bäst. Testa dig fram och hitta den träning du gillar och som blir av!
  • Skriv ner dina mål. Sätt upp en lapp på skrivbordet eller kylskåpet med dina mål, till exempel träna på gym 2 ggr i veckan, springa milen under 1 timme, vara med i ett lopp/tävling, äta mer vegetariskt, börja meditera och yoga, gå till en PT, göra en runstreak, powerwalka dagligen, stå upp och arbeta, umgås mer med vänner eller vad det nu är du behöver förändra!
  • Skriv ner syftet med att nå målen. För att hålla motivationen uppe och för att det ska bli en hållbar rutin är det alltid bra att skriva ner ditt varför och syfte. Till exempel vill jag bli starkare, snabbare, hälsosammare, mindre stressad, gå ner i vikt, gå upp i vikt, få bättre kondition, bli mer harmonisk, få mer tid för mig sjäv, blir mer social, få bättre tarmflora, hormonbalans, öka fokus, bli effektivare, träffa nya människor, äta mer klimatsmart, etc.
  • Skriv ner det du behöver förändra i ditt liv/vardag för att nå målen: Till exempel sluta snooza bort morgonen, inte ta med jobbet hem, inte hitta ursäkter för att slippa träningen, frigöra mer egentid, planera bättre, ta mer hjälp med barn och/eller jobb, hushållssysslor, planera in träning eller andra upplevelser med vänner, etc.
  • Prioritera. När vardagen kickar in och du känner att det inte kommer att gå, eller att du glömmer bort alla dina mål och syften, titta på det du skrivit ner och planera eller prioritera om – att må bra är alltid viktigare än jobb, tvätt, sociala medier etc.
  • Tro på dig själv. Var positiv och känn att du klarar detta, beröm dig själv när du gjort något och var snäll mot dig själv, justera dina mål om du märker att de inte fungerar. Sätt mindre delmål och fira ofta när du nått målen.
  • Skyll inte på andra eller hur du är. “Jag är ingen träningsmänniska”, är något många säger om sig själv – men det kanske är just det du är! Eller "jag blir inte mätt på vegetariskt” - men du kanske måste lära dig att laga bra och mättande vegetariska rätter. Du kan aldrig veta om du inte testar. Och kom ihåg att ge det minst 3 veckor och förse dig själv med mer kunskap oavsett förändring inom stress, kost och träning.
  • Skriv in allt i kalendern. Boka in PT, löpträning, yogaklassen, laga en ny rätt till middag, gå en skogspromenad, kaffe med en kompis eller vad de nu än är. Står det i kalendern är det lättare att det blir gjort. Se det som ett lika viktigt möte som allt annat i kalendern.
  • Förbered dig kvällen före och på söndagen innan nästa vecka börjar. Storhandla, gå igenom kalendern och planera om ifall det behövs, tvätta de kläder du behöver och se till att du har alla förutsättningar du kan skapa väl förberedda.
  • Påminn dig om känslan från semestern när du hade ork och tid och känslan efter varje träningspass, hemlagad rätt eller vila i solstolen, då är det lättare att hålla motivationen uppe. Vi har alla 24 timmar på dygnet, det handlar om hur du använder din energi, prioriterar din tid och vilken inställning du väljer att ha.
  • Skapa rätt förutsättningar. Se till att du äter och sover bra så att du orkar träna och kan jobba mer effektivt för att frigöra tid, planera din tid så att inget annat blir lidande och ta hjälp om du märker att du vacklar.

Kom ihåg att livsstilsförändringar kräver disciplin, att du fullföljer din plan och dina nya rutiner men också att du stannar upp och reflekterar över hur du mår. För det är när du upplever att du mår bättre som det medvetna valet blir det självklara.

Lycka till och hör gärna av dig om du behöver hjälp!

Jag finns också på LinkedIn, Instagram och Facebook

Boka yogaklass Boka resa Boka Work Life Balance kurs