Enkelt, gott och nyttigt!
(Scroll down for english)
4-5 portioner
Rostad Sötpotatismos med solrosfrön
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala en stor sötpotatis, skär i mindre bitar
- Skala och dela 2 gula lökar i mindre bitar
- Skala och 3 hela vitlöksklyftor
- Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar.
- Stek i ugnen i ca 20 minuter eller tills sötpotatisen är mjuk.
- Förbered laxen under tiden enligt nedan.
- Lägg 2 msk solrosfrön i en het stekpanna och rosta med havssalt tills gyllenbruna.
- Ta ut plåten och låt svalna något,
- När laxen är i ugnen: mixa sötpotatisen, löken, solrosfrön och vitlöken grovt men fluffigt.
- Droppa i mer olivolja eller lite vatten, om det behövs, krydda med chilifalkes, flingsalt och svartpeppar.


Ugnsbakad lax
- Sänk ugnen till 180 grader när potatisen är färdig.
- 1 benfri laxsida med skinn kvar, ca 500 gr.
Marinad: 1 dl olivolja, 1 msk sesamolja, juicen från en citron, 1 tsk honung/agave, 1 msk soja, ca 2 cm,riven ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, chiliflakes, flingsalt och svartpeppar.
- Garnityr: Färska chiliskivor, färska citronskivor, sesamfrön, koriander.
- Blanda alla ingredienser till marinaden och pensla på laxen ordentligt, spara resten till senare. Strö sedan över sesamfrön/algblandning Renee Voltaire's Furikake, skivade citroner och chili.
- In i ugnen i ca 20 minuter, laxen ska vara saftig i mitten, låt den vila några minuter och strö sedan över färsk koriander precis före servering.

Wok

När laxen vilar, ställ sötpotatisenröran i ugnen på eftervärme och hetta upp resten av marinaden i en wokpanna, lägg ner valfria grönsaker tex broccoli, haricots verts, kantareller, tofu, bönor etc. Woka några minuter tills de fått färg.
Servera laxen, woken och potatisen tillsammans med en grön kall sallad.

Simple, tasty and healthy!
4-5 servings
Roasted sweet potatoe mash with sunflower seeds
- Heat the oven to 200 c
- Peel a large sweet potato, cut into small pieces
- Peel and split 2 onions, cut into small pieces
- Peel 3 whole cloves of garlic
- Put everything on a baking sheet, drizzle with olive oil, sea salt and black pepper.
- Roast in the oven for about 20 minutes or until the sweet potatoes are soft.
- Prepare salmon meantime as below.
- Add 2 tablespoons sunflower seeds in a hot frying pan and toast with sea salt until golden brown.
- Take it out frm the oven and allow to cool slightly,
- When the salmon is in the oven: Mix the potatoes, onion, sunflower seeds and garlic coarsely but fluffy.
- Drizzle more olive oil and a little water, if necessary, season with chilifalkes, sea salt and black pepper.
Oven baked salmon
- Lower the oven to 180 degrees when the potatoes are ready.
- 1 boneless salmon side with the skin left, about 500 gr.
- Marinade: 1 cup olive oil, 1 tablespoon sesame oil, juice of one lemon, 1 teaspoon honey or agave, 1 tablespoon soy sauce, about 2 cm grated ginger, 2 pressed garlic cloves, chiliflakes, sea salt and black pepper.
- Garnish: Fresh chili slices, fresh lemon slices, sesame seeds, coriander.
- Mix all marinade ingredients and brush on salmon properly, save the rest for later. Then sprinkle with sesame seeds, dried seaweed, sliced lemons and chili.
- Into the oven for about 20 minutes, the salmon should be juicy in the middle, let it rest a few minutes and then sprinkle with fresh cilantro just before serving.
Wok
- When the salmon is resting, place the potato mixture into the oven to keep varm, heat the rest of the marinade in a wok, add any optional vegetables such as broccoli, green beans, mushrooms, tofu, beans, etc.
- Stir-fry a few minutes until browned.
Serve the salmon, wok and sweet potatoes with a cold green salad.