Granola är ju vansinnigt gott men ofta full med gluten och alldeles för sötad. Här kommer receptet på min Granola som jag tog fram när jag hade mitt café (New haven Café) för några år sedan. Den är varsamt sötat och rostad, full med bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler. Och supergod så klart.

Blanda väl i en bunke:

  • 10 dl bovete- eller glutenfria havregryn
  • 2 dl hirs- eller quinoaflingor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 1-2 dl grovhackade nötter (tex cashew, mandel, pekan, para, hassel, valnöt)
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vanilj
  • 100 g riven kokos
  • 4 msk kallpressad rapsolja eller kokosolja
  • ca 1 dl vatten
  • Sötningen är valfri men ger den där gyllenbruna färgen: välj mellan 2 msk äppeljuice,  flytande honung eller yaconsirap.
  • Blanda ordentligt.
  • Rosta i ugn på en plåt med bakplåtspapper, väl utspridd i 75-100 grader i ca 60 min, rör om ofta under tiden.

När muslin känns torr och har fått en gyllenbrun färg (mindre utan honungen) är den klar, ta ut och låt svalna. Tillsätt sedan:

  • Tillsätt sedan 2 msk gojibär, 2 msk incabär, ½ dl hackade dadlar och ½ dl hackade torkade osvavlade aprikoser. Häll upp i en burk, rör om och förslut väl.Ät den som den är eller på en naturell yoghurt, rawgurt, chiapudding, overnight oats, fruktsallad etc.

    Jag köper i stort sett alla mina ingredienser från Rawfoodbutiken och Green Earth

12765736_10208723488746663_655246942_o